A KULT 11 Egyesület tagjai – Vállalkozások

Kulturális programajánló:

Moha Kultúrtér
KávéházSzatyor Bár és Galéria
VinoPiano

Étkezés:

Moha Kultúrtér
Hadik Kávéház – Szatyor Bár és Galéria
Café Gottier
Borháló
Tranzit Art Café

Vásárlás:

Palmetta Design és Textilművészeti Galéria
Boda Antikvitás és Aukciós ház
Bor és Kézműves Üzlet-Műhely-Galéria

Kultúra, magángyűjtemények:

Palmetta Design és Textilművészeti Galéria
Próféta Galéria
Bor és Kézműves Üzlet-Műhely-Galéria
Godot Galéria
Faur Zsófi Galéria
Gross Arnold Műterem – galéria és kávézó
Szkéné Színház
Defo Labor

Múzeumok:

Molnár C Pál Múzeum

Médiapartnerek:

Kultúrpart Csoport

Látnivalók, érdekességek:

Urbanissimus Szakmai Klub a Magyar Településfejlesztés Fellendítéséért Közhasznú Egyesület
Gellért Gyógyfürdő és Uszoda
Gellért-hegy
Gellért forrásház
Feneketlen-tó

—-

Moha Kultúrtér

Küldetésünknek érezzük a modern összművészet létrehozását a pezsgő budapesti szcénában. Ezen törekvésünket csak erősíti a Bartók Béla út, mint helyszín, mely rövidesen visszanyeri századfordulós fényét, és kult-utcaként várja majd a művészetre és gasztronómiára éhezőket.

A Moha olyan komplex programsorozatot kínál, amely sokszínűsége révén megszólítja a kerület lakóit, sőt egész Budapest kultúráért és zenéért rajongó közönségét is. Kávézó-galériánk falait folyamatosan kortárs képzőművészek kiállításai díszítik, melyek párbeszédre kelnek a többi itt rendezett kulturális eseménnyel.

Komolyzenei és jazz programjainkon a kávézó nyújtotta kötetlenebb lehetőségek által egészen közelről tudjuk bemutatni az egyes alkotókat és interpretációikat. Filmklubjaink alkalmával szenvedélyes, alkotó jellegű beszélgetések, viták bontakoznak ki, míg irodalmi programjainkon igyekszünk a kevésbé ismert alkotóknak is teret adni. Ezzel együtt a legkisebbekre is gondolunk, ők izgalmas gyermekprogramjainkon tehetnek szert új ismeretekre, bontakoztathatják ki kreativitásukat.

Szívesen mutatunk be művészeket, korra és nemre, végzettségre, díjakra való tekintet nélkül. Célunk, hogy a különböző kulturális eseményeink, az irodalmi, filmes, komolyzenei, jazz, és gyerekprogramok kapcsolódjanak egymáshoz, segítsék egymást és üde színfoltként járuljanak hozzá a Bartók Béla kulturális utca világához.

Cím: 1114 Bp. Bartók Béla út 11–13.

Telefon: +361 209 0658

Web: www.mohacafe.hu

Facebook: mohacafe@windowslive.com

E-mail: mohacafe@windowslive.com

Nyitva tartás: hétfő-péntek: 7.30- 22.00, szombat:12.00-23.00

—-

Hadik Kávéház – Szatyor Bár és Galéria

Ritka az olyan tradíció, amely abban ölt testet, hogy önmaga állandó játékos újraalkotásával sosem hagyja szokássá üresedni a hagyományokat, de a Hadik tradíciói éppen ilyenek. Ezt a szellemiséget képviseljük és igyekszünk hozzáadni a megújuló Bartók Béla út atmoszférájához.

A Hadik az egykori „lágymányosi pampák” (ahogy Kosztolányiék nevezték a városrészt) a ’20-as évek egyik legendás kávéháza volt. Ekkor a magyar irodalom nagyságai, köztük Karinthy Frigyes és felesége, Böhm Aranka vertek tanyát asztalainál. A második világháború véget vetett ennek a kivételes aranykornak. Az épület évtizedeken keresztül eredeti rendeltetésétől eltérő funkciókat töltött be, egészen 2010-es újranyitásig.

Azóta a Hadik Ház másodvirágzását éli és minden hónapban újabb és újabb rendezvényekkel várja a kultúra iránt érdeklődőket!

Változatos irodalmi programunk több részre oszlik. „Foglalt Páholy” néven (az elnevezés Karinthyék asztaltársaságára utal) a Hadik Kávéház havonta többször rendez irodalmi esteket, folyóirat-lapszámbemutatókat, felolvasásokat, könyvbemutatókat, míg a Hadik Irodalmi Szalon havonta megrendezendő irodalmi, zenés összejövetelek sorozata.

A Hadik és a Szatyor Galériában havi rendszerességgel állítjuk ki a kortárs képzőművészek alkotásait, általában grafikákat vagy festményeket. S míg az előbbiben főleg a 11. kerületben élő, illetve dolgozó művészek alkotásaira fókuszálunk, addig az utóbbiban csoportos, tematikus kiállításokat tervezünk a 2013-as évre.  Ezzel együtt igyekszünk fiatal magyar animációs művészeknek, filmeseknek és videó művészeknek is bemutatkozási lehetőséget adni.

Célunk a “lágymányosi pampák” egykori kedvenc kávéházát újra beépíteni az irodalmi, kulturális, szellemi vérkeringésbe.

Cím: 1111 Bp. Bartók Béla út 36.

Telefon: +361 279 02 90

Honlap: www.hadikkavehaz.com

Facebook: www.facebook.com/hadikkavehaz

E-mail: hadik@hadikkavehaz.com

Nyitva tartás: hétfő-vasárnap: 9.00–23.00

—-

VinoPiano – A kézműves Borbár

A VinoPiano azt a célt tűzte ki maga előtt, hogy felkutassa, bemutassa és megismertesse a Magyar Kézműves termelőket, főként borászokat illetve a kortárs művészet képviselőit, zenészeit a nagyközönség előtt, teret és fórumot biztosítson számukra. Az Art IX-XI és a VinoPiano együtt kooperálva valósítja meg a Bartók Béla út 1. szám alatt ezt az organikus egyveleget.

Célunk, hogy a folyamatos közösségi, művészeti, Gasztró- Borkulturális programjainknak egy szintéren való megjelenése valósulhasson meg.

Teret kap magas minőségű kortárs művészet, közösségépítés, összművészeti, folyamatos művészeti és közösségi programok, művészeti: irodalmi, színházi, zenei, kiállítási profilja.

Gasztronómiai előadások, környezettudatosság, tudatos és felelős vásárlói döntésekről való vita estek, irodalmi estek szervezése.

A Magyar kézműves pincészetekkel, borkóstolók és borbemutatók keretein belül ismerkedhetünk meg. Rendszeres élőzenei programsorozatinkon fiatal zenészeket mutatunk be.
Olyan folyton pezsgő közösségi tér kialakítása a célunk, ahol bárki megfordulhat és feltöltődhet kultúrával, gasztronómiával.

A VinoPiano saját kezdeményezése a WineandArt magazin, ami lehetőséget biztosít a borászaink, művészeink bemutatására. Szakmailag felkészült újságírói gárdával a háttérben.

Cím: 1114 Bp. Bartók Béla út 1.

Telefon: +3630 921 6286

Honlap: www.vinopiano.huwww.wineandartmagazin.hu

Facebook: www.facebook.com/VinoPiano.hu

E-mail: info@vinopiano.hu, online@wineandart.hu

Nyitva tartás:

—-

Café Gottier

Nyugalom, finomság, minőség, régi családi süteményreceptek, elkötelezett,  tradicionális vendéglátás; mind méltó aláfestése a Bartók kulturális út programjainak.

A Gellért tér patinás környezetében, a Bartók Béla út legelején, nosztalgikus, de egy cseppet sem szomorkás hangulatban idézzük meg a polgári szalonok és a régi 11. kerület hangulatát.  Alice Csodaországának mesés uzsonnakellékeivel, a teázás-kávézás-sütizés időtlen világába invitáljuk látogatóinkat. „It’s always coffee-time here!”  Itt mindig kávéidő van!

Meghitt, otthonos miliőben, az édesszájúak társasága, megszállott kávé- és csokirajongók várják ínyenc találkozóra barátaikat, vendégeiket, kerületi lakosokat és messziről jött látogatókat egyaránt. Egy hely, ahol a vendéglátók csoki iránti szeretete és a torkosság dicsérete könnyed csevegésre csábít, egy forró kávé és egy finom sütemény mellett mindenki otthon érezheti magát.

Cím: 1114 Bp. Bartók Béla út 9.

Telefon: +3630 856 3425

Web: www.gottier.hu 

Facebook: http://www.facebook.com/Café-Créme-Gottier/

E-mailinfo@gottier.hu

Nyitva tartás: hétfő-vasárnap: 09.00-22.00

—-

Borháló

Ha már meguntad a szupermarketek polcai előtt a címkék nézegetését, a legjobb helyen jársz, hogy közelebb kerülj a borászhoz, a szőlőhöz, a napfényhez, és így magához a borhoz. Gyere és élvezd az új kulturális városközpont napos oldalát.

Fáradhatatlanul rójuk Magyarország pincéit és félelmet nem ismerve kóstoljuk végig az összes hordó tartalmát. Tesszük mindezt azért, hogy Neked minden nap a legjobb bor a legjobb áron lehessen az asztalodon, ha vendégeket hívsz, hogy legyen mivel koccintani az ünnepségeken, hogy a fröccsöd a legjobb legyen az utcában, vagy a forralt borod melegítse fel a kollégádat. Röviden: nálunk tényleg más a mérték.

Kínálatunkat úgy válogattuk össze, hogy minden borvidék jellegzetes vagy érdekes fajtája megtalálható legyen.

Hisszük, hogy a lényeg magában a borban van, így amennyiben az üveges borénál kedvezőbb áron szeretnél hozzájutni ugyanahhoz a borhoz, akkor a palackozást, és egyéb körítést elhagyva (azaz az üveges borok mellett a pillepalackban és a papírdobozban, ún. bag in box-ban is) egészen elképesztő árakon juthatsz hozzá nagy és kevésbé nagy nevek, de mindenképpen kiváló boraihoz. Ha már sok, legalább legyen jó!

Kár is a szót tovább szaporítanom, inkább térj be üzletünkbe és kóstold meg borainkat, hogy közvetlenül meg tudj győződni azok minőségről. Remélem, hamarosan egy pohár mellett folytatjuk…

Cím: 1114 Bp. Fadrusz u. 5.

Telefon: +3670 509 5110

Web: www.borhalo.com/ujbuda

Facebook: www.facebook.com/BorhaloUjbudafadruszu5

E-mail: ujbuda@borhalo.com

Nyitva tartás: kedd-csütörtök: 11.00-19.00, péntek:10.00-20.00, szombat:8.00-19.00

—-

Tranzit Art Café

Zárd nálunk a napot, vagy hangolódj a Bartók kult-utcára velünk!

Reggel croissant, házi sárgabarack- és szilvalekvár, macchiato, bagel, ham and eggs, tejbegríz. Délelőtt ciabatta, körözött, caprese saláta, málna-, bodza- és levendulaszörp, club szendvics, latte. Ebédre magyaros, olasz, thai, mexikói finomságok, vegetáriánus kivitelben is. Citromos, mentás, bazsalikomos limonádé. Délután forró csoki, répatorta, cappuccino, brownie, mélange. Este vörösbor, fehérbor, rozé, sajttál, bruschetta, saláták, bisztró étkek.

Télen diafilm-klub, kézműves-foglalkozás gyerekeknek, forralt bor, sütőtök, gesztenye. Nyáron terasz, kisfröccs, nagyfröccs, függőágyak, virágok, játszótér, gyümölcsturmixok, grillételek, csapolt sör, kertmozi, koktélok. Egész évben családias hangulat, jó konyha, barátságos kiszolgálás. Gyermekjátszó, kerékpártároló, festészeti, fotó- és grafikai kiállítások, könyvbemutatók, értelmes beszélgetések, filmvetítések, zenés rendezvények.

Méltó bevezetést és levezetést kínálunk kicsiknek és nagyoknak, fiataloknak és idősebbeknek, mindazoknak, akik szeretnének velünk együtt részt venni a megújuló Bartók Béla út megszületésében!

Cím:1116 Bp. Bukarest u.– Ulászló u. sarok

Telefon: +361 209 3070

Honlap: www.tranzitcafe.com

Facebook: http://www.facebook.com/tranzitcafe

E-mail: tranzit@tranzitcafe.com

Nyitva tartás: hétfő-péntek: 9.00–23.00, szombat: 10.00–22.00.

—-

Palmetta Design és Textilművészeti Galéria

A Palmetta Design és Textilművészeti Galéria a Szentendrén immár 15 éve működő Palmetta Design Galéria új, budapesti üzlete. Regős Anna Ferenczy Noémi díjas textilművész és Regős István Munkácsy díjas festőművész 1998-ban alapították első galériájukat.

A kínálatban a legnevesebb európai designcégek világszerte ismert tárgyain kívül magyar formatervezők egyedi és kisszériás termékei kapnak helyet, izgalmas betekintést nyújtva korunk terítés- és tárgykultúrájába. Ezekben a tárgyakban a legmagasabb szinten ötvöződik a funkció, a kreativitás, a minőség és az elegancia. Az alapítók számára első perctől kezdve fontos volt, hogy a nagy design cégek termékei mellett helyzetbe kerüljenek a hazai ékszer-és tárgytervezés jeles képviselői is. Kortárs műtárgyak, étkészletek, evőeszközök, textilek, ékszerek, design játékok és órák széles választékát kínálják az érdeklődőknek, lakberendezőknek.

A budapesti Palmetta rendszeres kiállításokkal várja a látogatókat, amelyeken a hazai textilművészet és formatervezés területén alkotók munkáival találkozhatnak.

A Palmetta Design és textilművészeti Galéria a Bartók Béla úton és a XI. kerületben lakóknak a vásárláson túl kulturális élményt is nyújt, ahova betérhetnek, hogy szép tárgyakban, textilekben gyönyörködjenek, és egy-egy kiállításunk élményével feltöltődve folytassák útjukat.

Mindkét galéria fontos célpontja lehet a különlegességek kedvelőinek. Galériánk a reprezentációs cégajándékok, magas minőséget képviselő egyedi nászajándékok, nívós lakberendezési tárgyak legfontosabb lelőhelye.

Cím: 1111 Bp. Bartók Béla út 30.

Telefon: +3630 296 6254

Web: www.palmettadesign.hu

Facebook: https://hu-hu.facebook.com/PalmettaDesignGaleria‎

E-mail: palmettabudapest@gmail.com

Nyitva tartás: hétfő-péntek: 10.00-18.00, szombat: 10.00-13.00

—-

Boda Antikvitás és Aukciós ház 

Megnyitotta kapuit Újbuda első Aukciós háza!

A Boda Antikvitás és Aukciós ház immáron 10 éve működik a kerületben. Öröm számunkra, hogy az elmúlt időszakban nemcsak a megszokott magas minőséggel és vendégszeretettel várjuk vásárlóinkat, de a tavalyi évben megnyitottuk a Bartók Béla út 34 szám alatt Újbuda első aukciós házát.

Havi rendszerességgel rendezünk kamara árverést antik tárgyak, festmények, bútorok, kortárs művészek alkotásaiból.  Kerületi lakosként igyekszünk színvonalassá tenni az itt élők számára környezetüket az üzlet létrehozásával is.   Célunk, a magyar művészek széles körben való megismertetése, alkotásaik értékesítése, a klasszikustól a kortárs művekig. A Gárdonyi tér remek lehetőséget nyújt ehhez, régi épületeivel, üzleteivel, hangulatával.

Szeretnénk megőrizni és méltó helyen tartani a magyar kézműves szakmák  alkotásait, a bútorgyártástól az  intarzia készítésen át a gobelinezés és üvegművességen keresztül  a  kerámiáig.  Tesszük ezt annak reményében, hogy a  rég feledésbe merült foglalkozások újra  megtalálhatják követőiket.

A mai rohanó világban, mikor az egyszer használhatóság divatja tombol, igen fontos hogy a régi, kitűnően megmunkált művészi tárgyakat újra felfedezze magának a fiatal generáció. A minimál dizájn divatját  jól  színesíti egy – egy  míves bútor  műtárgy .  A Boda Antikvitás és Aukciósház  ennek szeretne teret és lehetőséget adni az aukcionálás  létrehozásával, ahol nagyon kedvező áron komoly művészi  remekek  lelhetnek új gazdára.

Cím: 1111 Bp. Bartók Béla út 34.

Tel: +36 1 784-582, +36 20 519 08 91

Web: www.bodaantik.hu

Facebook: www.facebook.com/Boda-Antikvítás

E-mail: 2000@bodaantik.hu

Nyitva tartás: hétfő-péntek: 10.00-18.00, szombat: 10.00-14.00

—-

Próféta Galéria

Impozáns kiállítótér, amely a művészet és mecenatúra összefogása által példaértékű kereskedelmi modellt is kínál, a Bartók Béla kulturális utca méltó jelképe.

Újbuda életének csaknem elfeledett darabja támadt föl 2012. március 8-án, amikor az 1905-ben épült impozáns Eraviszkusz-ház aljában a korábbi Műegyetem kávéház, később Próféta Söröző Étterem, majd házasságkötő terem helyén megnyílt a Próféta Galéria. A galériát létrehozó Réti László és Faragó Tibor célja kezdettől a kortárs képzőművészeti szcéna gazdagítása volt egy olyan kiállítótérrel, ahol kiállítások mellett egyéb kulturális rendezvények, könyvbemutatók, kamarakoncertek is helyet kaphatnak.

2013 szeptemberétől, Próféta Galéria 2.0 címmel, a galéria életében az eddigi értékek megőrzése és megtartása mellett egy új koncepciót, a művészet és mecenatúra szükségszerű összekapcsolódását segítő modellt indított útjára Kenessei András művészettörténész, és Simkó János marketingkommunikációs szakember.

A Próféta Galéria elhelyezkedése és belső tér-együttese nagyszerű lehetőségeket kínál a fenti koncepció megvalósításához. A forgalmas tér és út, más galériák és vendéglátóhelyek közelsége, a nagy kirakati ablakfelületek betekintésre, párbeszédre, részvételre csábítanak, ezért a galéria méltó szimbóluma és jelképe lehet a Bartók Béla kult-utcának is. A Próféta Galéria ebben az együttműködésben is az szeretne lenni, amit a nevében hordoz: hírnök, szóvivő, beszélő. A Kortárs művészetek hírnöke, a modernitás és kreativitás szóvivője… Beszéljen hát közérthetően a vizuális és akusztikus kultúra nyelvén!

Cím: 1111 Budapest, Szent Gellért tér 3.
Telefon: +3620 313 2000

Honlap: www.profetagaleria.hu

Facebook:http://www.facebook.com/ProfetaGallery
E-mail: info@profetagaleria.hu

Nyitva tartás: kedd-péntek: 13.00-18.00

—-

Bor és Kézműves Üzlet-Műhely-Galéria

Az emberiség két régi mestersége találkozik Budán, a Bartók Béla út 8 szám alatt, a Bor és Kézműves Üzlet- Műhely-Galériában.

A bor és a kerámia megszületésükben nagyon közel állnak egymáshoz.

A föld mélyébe kapaszkodva fejlődik a szőlőnövény, magába építve mindazt, amit a talajból kaphat. A fazekasok munkájának alapanyaga is a „föld”, az agyag.

A napfény melege érleli a szőlőszemeket, melyek levéből a bor készül, a tűz melegétől lesz az agyagból kerámia.

Mind a bor, mind a kerámia létrejöttéhez szükség van még az alkotó emberre, aki odafigyelésével, szeretetével, az elődök tudásának felhasználásával és gyarapításával  ezt az átváltozást formálja.

A két szakma képviselője, két testvér arra törekszik, hogy a Magyarország borvidékeiről válogatott borok, illetve a hagyományos és modern kézműves, iparművészeti tárgyak vásárlási lehetőségén kívül az érdeklődők örömüket leljék a borkóstolás, borbeszélgetés, illetve a kézműves műhelymunka, szakmai bemutatók  során.

A Bor és Kézműves Galériája arra szeretne vállalkozni, hogy iparművészeti és képzőművészeti kiállításai révén új színt hozzon Újbuda Kulturális Városközpontjának  életébe, bemutatkozási lehetőséget biztosítva kortárs fazekas-, keramikus-, üvegművészek számára is.

Cím: 1111 Bp. Bartók Béla út 8.

Telefon: +3620-369-5943

Honlap: www.borkezmuves.hu

Facebook: http://www.facebook.com/Borkezmuves

E-mail: info@borkezmuves.hu

Nyitva tartás: hétfő-péntek: 11.00-19.00

—-

Godot Galéria

A Godot Galériát 14 évvel ezelőtt azzal a céllal hoztuk létre, hogy művészeink számára magabiztos, inspiráló és barátságos közeget teremtsünk. Úgy érezzük, hogy a KULT11 Egyesület által korábbi céljaink széleskörű párbeszéd részévé válhatnak és kiléphetnek a galéria falai közül.

Az elmúlt időszak során olyan szemléletet alakítottunk ki, amely nem pusztán az esztétikai értékek szerinti tájékozódáson alapul, hanem azon túlmutató gondolati értéket is közvetít. Nem tettük le a voksunkat egyetlen irányzat, iskola vagy műfaj mellett sem, inkább az egyéni hangvételű alkotókat kerestük. A Godot-hoz kapcsolódó művészeket összeköti progresszív, állandóan megújuló, kereső szemléletük és a kifejezési vágy, amely mindig más és más formában ölt testet. A galéria működése során arra vagyunk a legbüszkébbek, hogy nem rövid életű, gyorsan fel- és letűnő csillagok mutatkoztak meg, hanem – az elismert művészek mellett – fiatal és hosszútávon is ígéretesnek bizonyuló tehetségeket fedeztünk fel. Különleges hangsúlyt fordítottunk arra, hogy együttműködéseink hosszú távúak legyenek, hiszen csak így lehet hozzájárulni egy-egy karrier építéséhez.

A galéria megalakulása egybeesett azzal az időszakkal, amikor a jelentősebb kortárs magángyűjtemények virágzásnak indultak. Ezek a gyűjtemények a Godot szakmai tanácsadásával, segítségével tudtak igazán kiteljesedni. Szlogenünk a mai napig helytálló: „Az alkotó szabadsága, a gyűjtő szenvedélye.”

Cím: 1114 Bp. Bartók Béla út 11.

Telefon: +3670 381 6775

Honlap: www.godot.hu

Facebook: http://www.facebook.com/GodotGallery

E-mail: waiting@godot.hu

Nyitva tartás: kedd-péntek: 9.00- 14.00, szombat: 10.00-13.00

—-

Faur Zsófi Galéria

Galériánk több mint egy évtizedes pesti, Ráday utcai működést követően kapott meghívást Buda újonnan kialakuló városközpontjába. Az azóta eltelt idő során sikerrel illeszkedtünk be a Bartók Béla út lakói, kulturális közterei közé és az ezeket egybekovácsoló, belőlük fakadó atmoszférába, amelynek fölépítése és megmutatása a KUL11 Egyesület tevékenységében is megfogalmazódik.

Elsődleges célunk a hazai kortárs művészet népszerűsítése és beépítése a nemzetközi művészeti szcénába, amelyet a külföldi vásárokon történő mind aktívabb jelenléttel és a külföldi galériákkal való partnerkapcsolatok kiépítésével kívánunk elérni. 2010 óta kiállítási programjainkban kiemelt hangsúllyal szerepel a kortárs magyar fotóművészet, melyet elkötelezetten képviselünk a határon túl is. Ezzel szoros összefüggésben a közép-kelet-európai régió kortárs művészeti szcénájában egyedülálló nyomdaipari és kiadói hátterére támaszkodva a kortárs művészettörténet-írás legújabb eredményeit, több nyelven megjelenő monográfiákat, szakirodalmi kiadványokat is gondozunk.

Örömmel teszünk eleget a Bartók Béla út újragondolása nyújtotta kihívásoknak, hiszen a nálunk kiállított műalkotásokat is közérthetőbbé teszi, ha bemutatkozásuk helyszíne nem a galéria küszöbén belül kezdődik, hanem olyan nyüzsgő szellemi kultúrtérbe illeszkedik, amely önmagában alkalmas arra, hogy megfelelő kontextust teremtsen a hazai kortárs művészet számára.

Cím: 1114 Bp. Bartók Béla út 25.

Telefon: +36 1 209 36 35, +3620 212 92 29
Honlap: www.raday-galeria.hu

Facebook: http://www.facebook.com/pages/Faur-Zsófi-Ráday-Galéria

E-mail: info@galeriafaur.hu

Nyitva tartás:  hétfő-péntek: 12:00-18:00, szombat:10:00-13:00

—-

Gross Arnold Műterem – galéria és kávézó

Gyere el a 11. kerület szívébe, és lépj be Gross Arnold varázslatos világába!

Gross Arnold (1929–) grafikusművész, a rézkarc műfajának megújítója, egyik legismertebb és legnépszerűbb képzőművésze hazánknak, meghatározó egyénisége a magyar XX. század képzőművészetének, vizuális kultúrájának. Rajzain, színes rézkarcain generációk nőttek fel…

Gazdag, színes életműve és az egyedi világú gyűjteményei bemutatásának helyszínéül szolgáló kis műterem családi vállalkozásként indul hamarosan, a művésszel együttműködésben, fia, Gross András, a Medence Csoport tagjának vezetésével.

Célunk egy különleges művész szellemiségének komplex bemutatása. Galériánkban nemcsak az alkotó munkáit és gyűjteményeit lehet megtekinteni, de grafikai műhely kialakításán is fáradozunk, ahol a közönség megismerkedhet a rézkarckészítés technikáival, szakmai bemutatók, workshopok keretében. Kiállítjuk Gross Arnold különleges művészeti albumokból álló magánkönyvtárát, és egy kortárs grafikusok műveiből álló rövid kiállítást is, hogy minél szélesebb kontextusban mutathassunk be egy nagyszerű alkotót.

Reméljük, hogy tevékenységünk által a Bartók Béla kulturális városkép gazdagabb lehet és sikerül mind a kerületben lakók, mind a hozzánk látogatók számára jó példát állítanunk Gross Arnold munkássága által.

Cím: 1111 Bp. Bartók Béla út 46.

Telefon: +36 70 338 7001

Honlap:

Facebook: http://www.facebook.com/GrossArnoldGaleria

E-mail:

Nyitva tartás:

—-

Palmetta Design és Textilművészeti Galéria

A Szentendrén immár 15 éve működő Palmetta Design Galéria új, budapesti üzlete, melynek segítségével a Bartók Béla kulturális utca párbeszédre hívja a művészváros alkotóit, szellemiségét.

Regős Anna Ferenczy Noémi díjas textilművész és Regős István Munkácsy díjas festőművész 1998-ban alapították szentendrei galériájukat.

A kínálatban a legnevesebb európai designcégek világszerte ismert tárgyain kívül magyar formatervezők egyedi és kisszériás tárgyai kapnak helyet, izgalmas betekintést nyújtva korunk terítés- és tárgykultúrájába. A tárgyakban a legmagasabb szinten ötvöződik a funkció, a kreativitás, a humor, a minőség és az elegancia. Első perctől kezdve fontos volt számukra, hogy a nagy design cégek termékei mellett helyzetbe kerüljenek a hazai ékszer-és tárgytervezés jeles képviselői is.

A Palmetta Budapest profilja rendszeres kiállításokkal bővül, bemutatkozási lehetőséget adva a textilművészet és a design területén dolgozó alkotóknak. A Bartók Béla úti galériában – első kiállításként – a művészházaspár alkotásaiból láthatunk bemutatót.

Cím: 1114 Bp. Bartók Béla út 30.

Telefon: +3630 296 6254

Web: www.palmettadesign.hu

Facebook: https://hu-hu.facebook.com/PalmettaDesignGaleria

E-mail: palmettabudapest@gmail.com

Nyitva tartás: hétfő-péntek: 10.00-18.00

—-

Szkéné Színház

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem központi épületében működő Szkéné Színház közel négy évtizede meghatározó, a legifjabb és legidősebb generációt összekötő kulturális helyszíne a 11. kerületnek.

A Bartók Béla út közvetlen közelében működő művészeti bázis számos ismert, nemzetközi ismertségre szert tett alkotónak teremtett lehetőséget a kiinduláshoz és a hosszabb távú működéshez is. Itt kezdett a Krétakör, de itt játszik a töretlen népszerűségnek örvendő idén 15 éves Pintér Béla és Társulata is. Mellettük (és velük) olyan nevek és csapatok lépnek fel, mint Csákányi Eszter, Stefanovics Angéla, Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Fodor Tamás, a Nézőművészeti Kft., a Psix Project, a Vádli Alkalmi Színházi Társulás, a Forte Társulat vagy a legfiatalabb k2 Színház. Ezek a példaként felhozott nevek is mutatják a Szkéné Színház repertoárjának műfaji sokszínűségét: egyaránt nézhetünk egyszemélyes esteket, gyerekelőadásokat, táncszínházi produkciókat vagy zenés darabokat. Ennek következtében a Szkéné látogatói köre rendkívül széles, a kisgyermekektől a nyugdíjasokig minden korosztályt lefed – nem csoda hát, hogy a 150 néző befogadására alkalmas modern színházterem mobilis nézőtere szinte minden este megtelik.

A 21. század követelményeinek megfelelő színház  Dunára néző, panorámás fogadó- és kiállítóhellyel is rendelkezik, ahol az előadások után a fellépő művészekkel is lehet találkozni A színház célja kimagasló művészi értékeket képviselő alkotók felkutatása, támogatása, hosszú távú együttműködések, koprodukciók kialakítása, valamint gyermekelőadásokkal, beavató színházi programokkal, kiállításokkal, fesztiválokkal is gazdagítani a Budapest, azon belül a 11. kerület kínálta művészeti eseményeket, a megújuló kulturális városközpont életét. Szeretnénk, ha az egyetemisták mellet a kerület lakói is rendszeres látogatóink, „bérleteseink” lennének.

Ne csak láss. SzkéNézz!

Cím: 1111 Bp. Műegyetem rkp. 3. K épület, II. em.

Telefon: +36 20 384 6049

Honlap: www.szkene.hu

Facebook: https://www.facebook.com/Szkene

E-mail: jegy@szkene.hu

—-

Defo Labor

A Defo Labor klasszikus értelemben vett fórumot teremt, ahol kerületi lakosok és vendégek, minden érdeklődő és résztvevő kicserélheti gondolatait a szűkebb és tágabb lakókörnyezetéről, ezzel segítve a Bartók Béla út újjáteremtését, kibontakozását.

A Defo Labor olyan közösségi, nyilvános tér, ahol a kultúra és a társadalom kérdései designerek munkáin és gondolkodásán keresztül jelennek meg. Design-gondolkodók csapata, melyben az elemzők és tervezők professzionális partnereikkel együttműködve design-tervezést nyújtanak különböző szolgáltatási, innovációs területeken működő cégek számára.

Kezdeményezéseink során cégekkel, tervezőkkel, szakemberekkel, egyetemekkel és különböző szakmai szervezetekkel együttműködésben összekötjük a kreatív területeket az üzleti élet szereplőivel. A közös együttgondolkodás során közös értékeket hozunk létre.

A Defo kutatási-tanítási programjaiban hazai és nemzetközi partnerekkel dolgozik együtt. Munkamódszerünk a folyamatos fejlődés, a tanulás, alkotás, kommunikáció egymást generáló folyamatára épül.

Szeretnénk szűkebb környezetünket, a Bartók Béla út lakóit is bevonni a közös gondolkodásnak ebbe a folyamatába. Szeretnénk, hogy számukra a Defo Labor olyan hely legyen, ahol együtt gondolkodhatunk a városról, tágabb és szűkebb otthonunkról is. Workshopjaink segítségével ezt a párbeszédet szeretnénk elindítani az Eleven 11.11 ünnepen.

November 11 születésnap. Nemcsak az utca számára, de számunkra is. Ezen a napon indítjuk el Design Art Shopunkat, ahol igyekszünk szemléletmódunkat egzakt módon, tárgyak által is bemutatni. Szeretettel várunk erre az izgalmas kalandra is!

Cím: 1111. Bp., Bartók Béla út 20.

Telefon:

Honlap: www.defolabor.com

Facebook: https://www.facebook.com/defoLABOR?fref=ts

E-mail: info@defolabor.com

Nyitva tartás: hétfő-péntek: 9:00 – 17:00

—-

Molnár C Pál Múzeum

A Bartók Béla útról néhány perces séta a Gellérthegy korzóján, a Ménesi úton a Molnár-C. Pál Műterem-Múzeum, ami kult-utca forgatagában fölkínálja egy jellegzetes művészegyéniség portréját, valódi föltöltődést nyújt a példaértékű személyiség bemutatása által.

Molnár C. Pál festőművész a Gellérthegy oldalában, egy Ménesi úti villában élt és alkotott 50 éven át. Halála után, 1984-ben lánya, dr. Csillag Pálné Éva, a művész egykori műtermében családi gondozású magánmúzeumot hozott létre. A témában, stílusban, technikai megoldásban szokatlanul változatos életmű mellett a művész személyes használati tárgyai és a családi emlékezet keltik életre az alkotót. A gazdag művészeti hagyaték keresztmetszetét mutatja be a Molnár C Pál kiállítás. A család egykori lakásából kialakított szomszédos a Tavasz-Teremben „Művésztükör” sorozatban egy másik magyar mester családi hagyatékából válogatott kiállítással várja a látogatókat.

Cím: 1118 Bp. Ménesi út 65.

Telefon: +36 30 201 1073

Honlap: www.mcpmuzeum.hu

Facebook: www.facebook.com/Molnar-C-Pal-Muterem-Muzeum

E-mail: info@mcpmuzeum.hu

Nyitva tartás: csütörtök-szombat: 10.00–18.00

Csonka János Emlékmúzeum

1114 Bp. Bartók Béla út 31.

Nyitva tartás: csoportok számára, előzetesen egyeztetve

—-

Kultúrpart Csoport

A Kultúrpart Csoport egy 2007 óta működő társulás, melynek alapítói több évtizedes múlttal rendelkeznek a kultúra-kommunikáció, a mozgókép- és hangfelvétel-gyártás, valamint a webfejlesztés területén. A Csoport „zászlóshajója” www.kulturpart.hu független, internetes kulturális portál, amely 2008. január 22-én, a Magyar Kultúra Napján indult. Az oldal fő célkitűzése a magyarországi kulturális élet szereplőinek bemutatása és népszerűsítése, véleményformáló publicisztikák, kritikák megjelentetése. Helyet és megjelenést biztosítunk a fiatal alkotóknak, előadóknak minden művészeti ágban. Természetesen figyelemmel kísérjük az élvonalbeli művészek, kulturális szereplők munkáját is, beleértve a külföldi előadók, szerzők tevékenységét is.Úgy gondoljuk, hogy felületeinkkel és tevékenységünkkel olyan megjelenési platformot tudunk nyújtani a Kult 11 Egyesület rendezvényeinek, amelyekkel segíthetjük a programok szélesebb körű népszerűsítését, és ezáltal hozzájárulunk ahhoz, hogy a XI. kerület szívében pezsgő kulturális élet jöjjön létre.

Facebook: https://www.facebook.com/Kulturpart?fref=ts

Emailszerkesztoseg@kulturpart.hu

Telefon: +36 30 412-4131

—-

Urbanissimus Szakmai Klub

a Magyar Településfejlesztés Fellendítéséért Közhasznú Egyesület

 Az Urbanissimus Egyesület üdvözli a Bartók Béla úti civil összefogást és egyben nemzetközi szakértelmével segíti a tér-rész menedzselését, a többszereplős folyamat koordinálását, a szakmai és civil partnerség minél szélesebb körű kialakítását.

A főutcák, kereskedőutcák, és közterek megújítása a magyarországi gyakorlatban általában a fizikai környezet megszépítésére irányul, kevéssé veszi figyelembe a terek és helyek valós tartalmát, azokat a gazdasági, és közösségépítő szempontokat, amelyek nélkül a megújulás sikere is megkérdőjelezhető. Az Urbanissimus Egyesület célja az ilyen megközelítések összefogása.

Célunk terek, utcák menedzselésével kapcsolatos műhelyek kialakítása, a várostervezés, tér-tervezés progresszív, hazai csoportjaival való együttműködések létrehozása, nemzetközi keretbe ágyazása.

Minden város, így Budapest gazdaságának is tetemes részét teszi ki a városi szövetbe ágyazott üzletek, boltok, vendéglátóhelyek, szolgáltatások termelőereje. Ennek az erőnek a kihasználását hivatott javítani mindazon tervezési tevékenység is, amelyben az Urbanissimus Közhasznú Egyesület hisz, és amely egyrészt felöleli a fizikai környezet megújítását, másrészt az utcák, terek márkásításán keresztül, identitásuk meghatározásán és kifejezésén át megteremti a terek, utcák biztonságát, hozzáférhetőségét, komfortját.

Cím: 1114 Bp. Kemenes u. 6.

Telefon: +361 266 2482

E-mail: info@urbanissimus.hu

—-

Gellért Gyógyfürdő és Uszoda

Ahogy a kultúrának a régi Hadik, úgy az egészségnek és a gyógyulásnak a Gellért Fürdő a békebeli évekből (vagy még régebbről) átmentett szimbóluma Újbudán.

Egyes források szerint már a törökök is felismerték gyógyászatban betöltött szerepét, az itt feltörő termálvíz ízületi panaszokra, keringési bántalmakra, valamint légúti betegségekre gyakorolt jótékony hatását. Ugyanakkor a fürdőben nemcsak a gyógyulni vágyók, de az egészségesek is remek szórakozásra találhatnak. Télen és nyáron egyaránt igazi élményt kínál a pezsgőmedence, a hullámfürdő pedig emblematikus darabja a filmtörténetnek is, hiszen rengeteg alkotás helyszíne a 40-es évek óta.

A fürdő építészeti jelentősége sem elhanyagolható. Az 1918-ban épült szecessziós stílusú együttes meghatározó eleme a Gellért térnek. A belső tér pedig egyszerre elegáns és játékos, intim és nagyvilági. Komplex gyógyellátást kínál a nappali kórháztól a masszázson át az inhalatóriumig.  Méltó bevezetés a Bartók Béla kulturális utca számára.

(forrás: http://www.gellertfurdo.hu)

Cím: 1118 Bp. Kelenhegyi út 4.

Telefon: +361 466 6166

Honlap: www.gellertfurdo.hu

E-mail: gellert@spabudapest.hu

Nyitva tartás: hétfő-vasárnap:06.00-20.00

—-

Gellért-hegy

Budapest ékköve, vadregényes és romantikus látnivaló egy pezsgő nagyvárosban, talán a leggyönyörűbb panorámát kínálja a pesti oldalra. Épületegyüttesi különböző történelmi korszakokat integrálnak, ezzel együtt a hegy a mai napig megőrizte vadregényes, természeti jellegét. A kialakulását, helyszíneit övező mondák megmozgatják a képzeltet, hiszen boszorkányokról, pogányokról, Haynauról szólnak. A belsejében meghúzódó állítólagos alagutak hálózatában talán senki sem igazodhatna el. Igazi, testet, szellemet megmozgató érdekesség, amely a megszelídítetlen természet ízét hozza el nekünk a mindennapi rohanásban.

(Forrás: http://www.fokert.hu/gellerthegy )

—-

Gellért forrásház

A 2003-ban átadott, Dévényi Sándor által tervezett műalkotás Budapest fürdőváros jellegét hivatott erősíteni. Habár esztétikai és várostervezési szempontok alapján létjogosultságát sokszor vitatják, az tagadhatatlan, hogy mára a 11 kerület egyik közismert jelképévé vált, ami remekül illeszkedik a Gellért térhez és a szállodához. Zsolnay kerámiából készült, kiöntőiből a jövőben nyolc gyógyforrás vizét lehet majd fogyasztani.

(www.kozterkep.hu)

—-

Feneketlen-tó

Kicsivel több, mint 1 hektáros területen terjeszkedik a Kosztolányi Dezső tér és Villányi út között. Mélysége mégsem feneketlen, átlagosan kb. 4 méter. Keletkezése mesterséges. Még régen, 19. század második felében, jelenlegi helyén egy téglagyár állt, és amikor a gyár egy agyaggödröt mélyített, a felszín alatt vízfolyásra bukkant. A Feneketlen tó közvetlen megközelítése nem lehetséges, de körülötte nagyon szép sétány került kialakításra. Hatalmas fái, játszóterei a közelben lévő iskolák és vendéglátóipari egységek, valamint az állat és növényvilág igazi városi oázissá, remek kikapcsolódó hellyé teszik.

(www.virtualis-seta.hu)


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s