A KULT 11 Egyesület tagjai – Magánszemélyek

Gács János 

Születésem óta a kerület lakója vagyok, jelenleg abban a lakásban ahol születtem.  A József Attila Gimnáziumban érettségiztem. Alapképzettségem vegyész, de ennek ma már szinte semmi jelentősége. Több mint negyedszázada foglalkozom szellemi tulajdonvédelemmel, ebből több mint másfél évtizede az ide vágó ismeretek terjesztésével, egyetemi
speciálkollégiumtól a népszerűsítő előadáson át a kiadványszerkesztésig. 6 éve kapcsolódtam be a Nagy Budapest Törzsasztal tevékenységébe, amely a BUDAPEST folyóirat körül tömörülő baráti kör, melynek keretében havonta eszmét cserélünk fővárosunk legfontosabb problémáiról, érdekes eseményeiről. Ha felkérnek rá, sétákat vezetek “Lágymányosi istenek: írók és művészek nyomában Újbudán”  címmel a Bartók Béla út-Mányoki út – Ménesi út –
Villányi út útvonalon.

—-

Horváth Judit – képzőművész

10 éve a kerületben élő és alkotó képzőművészként örömmel üdvözöltem az egyesület alapításának ötletét. A hely hat rám: színeit, illatait, lakóit, gondjait számomra is észrevétlenül építem be az aktuális festménybe, objektbe vagy installációba.

Az interakció azonban látszólag sajnos egyirányú…

A 11. kerület művészetben felfedhető nagy múltja ma alig tapintható, holott a felszín alatt sokan alkotunk itt. Hogy ezt megváltoztassuk: szívesen szerveznék képzőművészeti eseményeket a kerületben, akár a saját, akár a társaim munkáit bemutatva.

A művészet oldaláról közelítek meg mindent, mert hiszem: bármi rossz is történik velünk, a bennünk és velünk élő műalkotások tudatunkban felötlő képe/emléke mindig vigaszt nyújt számunkra. A művészet közelebb visz minket embertársainkhoz.

Ily módon nem csak a művészek helyzetét könnyíteném meg kiállítás-szervezői tapasztalatimmal, hanem a befogadók és alkotók közti űrt is igyekeznék csökkenteni kerületünkben.

—-

Jáki Mónika – településfejlesztő, urbanista

A REevolutio Consulting vezetőjeként, valamint magánszemélyként, és így XI. kerületi lokálpatriótaként üdvözlöm a KULT 11együttműködést, amely a Gellért tér és Feneketlen tó közötti térrész megújulásáért, potenciáljának jobb kihasználása érdekében és identitásának minél erőteljesebb kisugárzása érdekében jött létre.

Már rég óta érdekel és foglalkoztat a városok, települések főutcáinak, köztereinek megújítása, fenntarthatóvá, és élettel telivé tétele, de jelen együttműködésbe, a KULT11 Egyesületbe elsődlegesen, mint helyben lakó veszek részt. Szeretném, ha lakókörnyezetem iránt tehetnék, annak humanizálásában részt vehetnék, valamint, hogy a térben olyan makro-, mikro közösségi kezdeményezések erősödhessenek meg, melyek a tér-rész identitásának alapjául is szolgálhatnak. Személyes és egyben családi ambícióm is van ezen lakókörnyezetbe, és egyben térségben.

Az elmúlt időszakban, mint lokálpatrióta és a művészetek iránt fogékony érdeklődő sorra jártam a helyi kiállításokat, galériákat. A művészetek iránti elfogultságomat tükrözi, hogy idővel jómagam is gyűjtővé váltam. Több ízben a helyi galériák kiállításának anyagából választottam, és leginkább a fiatal kortárs művészek munkái állnak az érdeklődésem középpontjában.

Éppen ezért a műgyűjtő szenvedélyemet és hobbimat kiteljesítve szeretnénk egy magánkezelésében működő galériát létrehozni, és kortárs magyar képzőművészeknek, valamint elsődlegesen a XI. kerülethez kötődő művészek számára bemutatkozási lehetőséget teremteni. Mindazok számára kívánnék teret adni, akik a kerületben élnek, témájuknak választották a környéket, a kerületben tanultak, vagy ide jártak témát gyűjteni, esetlegesen mentoruk él itt, vagy szeretik ezt a városrészt, illetve erre szeretnének kiállítani.

A galéria elsődleges feladata az lenne, hogy olyan fiatal, még nem felkarolt alkotók számára kínáljon kiállítási megjelenést, akiknek nincs módjukban maguk megszervezni, és/vagy kifizetni a kiállításon való részvételt, illetve nincsenek ilyen irányú kapcsolataik ahhoz, hogy megjelenési lehetőséget teremtsenek magunknak. Célom és egyben belső indíttatásom is, hogy felkaroljam a kezdő művészeket és egy családias légkörben lehetőséget és alkalmat teremthessek számukra a bemutatkozásra – akár családjuk, vagy barátaik számára is elérhető kiállítások rendezésével, így segítve elő megismertetésüket, kapcsolatépítésüket.

A galéria – az itthon még egyelőre nem honos, – ún „home”, vagy „pince” kiállítótérként működne. Ennek előnye, hogy családiasságával, bensőségességével közelebb hozza a művészt a közönségéhez, egy sokkal interaktívabb kapcsolatot teremtve a két fél között. A home galéria egyben arra is jó eszköz, hogy a látogatók betekintést nyerjenek egy kerületi ház belsejébe, ízelítőt kapjanak hangulatáról, anélkül, hogy ez a ház többi lakóját zavarná.

—-

Kormos Mercedes

Rajz- vizuális kommunikáció tanár és képzőművész ként tevékenykedem.

Fontosnak tartom a vizuális nevelést, helyezett közelbe hozni az embereket, nyitottá tenni a vizuális kultúránkra és környezetünkre.

2013 márciusában kezdtem a Moha kultúrtérben és Godot Galériában gyermekprogramok szervezését, ezen belül művészetpedagógia és mozgókép kultúrát állítottam előtérbe a hely adottságai figyelembe véve.

Workshop-okat szerveztem és más hasonló megmozdulásokat, nép megmozdító eseményeket mint a pett palack gyűjtés-fűzés és a madáretető festés MME-vel.

A közösség építést, az utca mozgásba hozása, érdekelté téttele másokra és környezetükre, fő célom máig. Erre a világnapokon keresztül igyekeztem térbe hozni a Föld és a Madarak világnapja kapcsán.

Alapvetően hiszek a közösség építésben és a csoportos gondolkodásban, mert így az értékek összeadódnak és kreatívabb dolgok születhetnek.

Még 2012 őszén forgalomba került egy játék fejlesztésem, a neve Furagura, kreatív játszótér gyerekeknek és felnőtteknek, a csoportos gondolkodás légyeges elemeit fogja össze. Művészetpedagógusként, fontosnak tartom, a megfigyelést és a helyzet felismerést, dolgok közti kapcsolódásokra való rálátást. Így a játék fejlesztése előtti és utáni emocionális kapcsolódások, egyes pszichológiai hatások milyen hatással van az emberekre. Híve vagyok a kooperációban tanításnak.

Tavaly ősszel kezdetét vette:
Kontaktus- Művészet- közvetítés, vizuális nevelés a kiállítótérben, csoportos foglalkozások a Faur Zsófi Galériában és Godot Galériában.

A Galériák tárlatain kortárs művészek munkái adnak rálátást a jelen művészetre, festmények, fotók, szobrok, mind vizuális kultúránk részei.

A művészetközvetítés kapcsolat oldás a tárlatanyag és a tárlatnéző között, egy-egy gyakorlati feladattal kerülhet közelebb a látottakhoz, hogy saját benyomásait kialakítva váljon részesévé a kiállításnak.

A tárlatok láttán napi életünk, környezetünk részletei kerülnek előtérbe, megfigyelésre ösztönözve, személyiségünk fejlesztve.

A megfigyelések, tapasztalások kisgyermekkortól meghatározó részei az életünknek.

Elérhetőségeim:
mercedeskormos24@gmail.com
mobil: 30/309 5658

—-

László Dániel

A Sensaria Képzőművészeti Egyesület és az Art 9 egyesület közösen szervez kiállításokat a Bartók Béla út 1 szám alatti ART IX-XI Galériában. Mindketten non profit egyesületek vagyunk, melyek gazdasági tevékenységet nem végezhetnek. Működésünk egy ponton eltér a többi nonprofit galéria működésétől, hiszen ez egyben egy nyitott műterem is, ahol festők dolgoznak. A kiállítások nyitva tartásában, nem egy passzív teremőr, hanem egy aktív munkát végző festő fogadja a látogatókat. Három hetente egy csoportos kiállítás megnyitója van figurális, és kiemelkedő színvonalú festészeti törekvéseket képviselőalkotóktól. Fontos szerepet adunk a pályakezdő fiatal festőknek, valamint a vidéki városoknak, melyekben működik művésztelep vagy komoly művészeti élet van. Ezek képviselőit is bemutatjuk .

Művészeti piac sajnos jelenleg nincs Magyarországon, sokszor érezzük úgy, és a tények is ezt mutatják, hogy a művészek maguknak, egymásnak és a távoli jövőnek készítik alkotásaikat. Nem szeretnénk a műtárgypiacon való eladás délibábját kergetni a galériánkkal. Ez valóban non profit tevékenység, és elsősorban a festészetet szakmailag magasan művelő kollégáinknak adunk bemutatkozási lehetőséget. Meg szeretnénk mutatni azt hogy vagyunk. Ezért a sok vidéki régió bemutatkozás is a tervünkben, hiszen a fővárosi bemutatkozás alapvető, főleg az utóbbi 20 évben, amikor megszűnt a budapesti országos tárlat. Szeretnénk országos jelentőségű programokat készíteni, bevonva az ország minden pontjáról a művészeket.

Nagyon fontosnak tartjuk a nyugat-európai megjelenést is, így európai művészek csoportos kiállítását is szervezzük.

—-

Marthi Zsuzsa – urbanista

Szakmai tevékenységemet eddig jellemzően a városrendezési projektek tervezése határozta meg, de rá kellett jönnöm, hogy sokkal jobban érdekel az a városfejlesztési folyamat, ahogy egy városi közösség megszervezi önmagát, megtalálja saját célját, identitását, és amely során olyan fejlődést tud generálni egy városrészben, mint amit egy városrendezési terv sose tud elérni, e felhajtóerő nélkül.

Ha egy városi közösség ráeszmél önmagára, akkor lépésről lépésre képes olyan változásokat elérni, amely hosszútávon is prosperálást visz az adott városi térbe, ami nem csak szerethetővé, emberivé teszi azt, de gazdasági értelemben is nyereségessé teszi.

Inspiráló emberekkel egy inspiráló közösségben mindig jó együttműködni, miközben mi is sokat tanulunk e folyamat közben egymástól. Számomra a KULT11, egy izgalmas köztérfejlesztési projekt, amelynek tapasztalataira sokaknak szüksége lesz még, és amit később szeretnénk majd másokkal is megosztani, míg mint helyi lakos is, remélem tudok segítséget nyújtani ehhez szervezéssel, ötletekkel, marketinggel és közösségépítéssel.

—-

Urbanissimus Szakmai Klub a Magyar Településfejlesztés Fellendítéséért Közhasznú Egyesület

A főutcák, kereskedőutcák, és közterek megújítása a magyarországi gyakorlatban általában a fizikai környezet megszépítésére irányul, kevéssé veszi figyelembe, a terek és helyek valós tartalmát, azokat a gazdasági, és közösségépítő szempontokat, amelyek nélkül a megújulás sikere is megkérdőjelezhető. Az Urbanissimus Egyesület célja az ilyen megközelítések összefogása.

Célunk terek, utcák menedzselésével kapcsolatos műhelyek kialakítása, a várostervezés, tér-tervezés progresszív, hazai csoportjaival való együttműködések létrehozása, nemzetközi keretbe ágyazása.

Minden város, így Budapest gazdaságának is tetemes részét teszi ki a városi szövetbe ágyazott üzletek, boltok, vendéglátóhelyek, szolgáltatások termelőereje. Ennek az erőnek a kihasználását hivatott javítani mindazon tervezési tevékenység is, amelyben az Urbanissimus Közhasznú Egyesület hisz, és amely egyrészt felöleli a fizikai környezet megújítását, másrészt az utcák-terek márkásításán keresztül, identitásuk meghatározásán és kifejezésén át megteremti a terek, utcák biztonságát, hozzáférhetőségét, komfortját.

Az Urbanissimus Egyesület üdvözli a Bartók Béla úti civil összefogást és egyben nemzetközi szakértelmével segíti a tér-rész menedzselését, a többszereplős folyamat koordinálását, a szakmai és civil partnerség minél szélesebb körű kialakítását.


Egy gondolat “A KULT 11 Egyesület tagjai – Magánszemélyek” bejegyzéshez

  Kupan Jozsef said:
  február 23, 2015 - 01:33

  Kedves Janos !

  Udvozlom es egyuttal gratulalok is. Anyai nagyszuleim voltak keruletbeliek, a Vasarhelyi Pal utcaban laktak, nagymamam a Ketter etteremnek volt a szakacsa a haboru elott es alatt is, engem a Szent Imre templomban kereszteltek, gyerekkoromban szankoztam is ott, de nem csak ezert irok hanem egy talany miatt is.

  Edesapam szulei a X.keruletben laktak, az o szuletesi anyakonyve szerint 1915-ben szuletett a Manyoki ut 11 alatt, az I.keruletben, es tobb baba is ahogy az I-II ker. anyakonyvet lapozgatva talaltam, tehat vagy korhaz vagy valamifele intezet lehetett ott, az I. vagy talan a XI. keruletben, mivel regi utcanevek keresesevel nem jartam szerencsevel.
  Ezt a regi terkepet talaltam, melyen ket haz all az orias telek kozepen es Batthyany kert a neve:
  http://mapire.eu/hu/map/HU_BFL_XV_16_e_251_077/?zoom=17&lat=47.48006&lon=19.04936

  Tehat a kerdesem lenne, tartozott e valaha is a Manyoki ut az I. kerulethez, es mi lehetett ezen cim alatt az 1900-s evek elejen.

  Elore is halas koszonettel,
  Kupan Jozsef

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s