TAVASZI ZSONGÁS A BARTÓK BÉLA BOULEVARDON

Posted on Updated on

BBB_Facebook_cover

2015. április 24-én és 25-én ismét nagyszabású kulturális rendezvénynek ad otthon a Bartók Béla út. A Kult Tizenegy Egyesület (Kult11) a tavalyi évhez hasonlóan idén is megrendezi az ELEVEN hétvégét, melynek nem titkolt célja, hogy fellendítse a Bartók Béla út (BBB) és környéke kulturális életét.

A Kulturális Tizenegy Egyesület (Kult11) egy nonprofit szervezet, amely a Bartók Béla úti vállalkozások, civil és magánszereplők, kulturális intézmények és közösségek által létrejött együttműködés. Célja, hogy megújítást hozzon a Bartók Béla út kulturális és társadalmi életébe, és programhelyszínként is szolgáljon, mint a főváros egyik központi szerepet betöltő főutcája.

Az egyesület több programmal is készül az év folyamán, de 2015 kiemelt eseménye az Eleven Tavasz, amely egy kétnapos összművészeti-kulturális rendezvény a Bartók Béla úton. A szervezők célja a design, az építészet és a művészetek testközelbe hozása, minden befogadó számára. Az ELEVEN Tavasz olyan kultúrmissziós esemény, mely lehetővé teszi a minőségi alkotások piachoz juttatását, széles körben történő bemutatását. A rendezvénynek komoly szerepe van a Bartók Béla út Újbuda kulturális utcájaként való újrapozícionálásában, a pezsgő kulturális és társasági élet megteremtésében. Nagy hangsúlyt fektetnek a tudatos és kreatív környezetépítésre, környezet- és közösségformálásra.

Az ELEVEN Tavasz olyan kultúrmissziós esemény, mely lehetővé teszi a kvalitásos alkotások piachoz juttatását, széles körben való bemutatását. Az ELEVEN Tavasz több részből áll össze, melyekhez különböző pályázatok is.

Az ELEVEN tavasz elnevezésű design központú esemény részeként április 5-ig designerek pályázhatnak különböző, értékesítésre szánt alkotásaikkal, melyeket szakmai zsűri bírál el, majd a BBB-n, a „Bartók Béla Boulevard”-on lévő galériák, design shopok, kávézók és éttermek összetett és sokszínű kiállítótérként helyszínt biztosítanak az alkotók által létrehozott tárgyak, alkotások, szolgáltatások, performanszok, installációk, színházi és zenei programok bemutatására. Az eseménynek otthont adó galériák és üzletek számos programmal és különböző workshopokkal várják a közönséget nemcsak benn, hanem az utca boltok előtti területén is.

Az üzletek portáljait művészek „fogadják örökbe” és kültéri installációkat készítenek az 1 művész 1 porta elnevezésű esemény keretében. A művészek kiválasztása, felkérése és a projekt koordinálása Horváth Lóczi Juditnak köszönhető (felkért művészek: Balázs Viola, Varsányi Pál; Kókai Renáta; a Medence csoport; Hámori Anett; Kerekes Gábor; Márián Gábor; Soós Dóra – Piros Kakaó; Antal Csaba – Pillekő Projekt; Kuhatag Műhely – Rácz Dániel és Dömsödi Levente)

Az egyesület Újbuda Önkormányzatával együttműködve, Papír – Tér címmel írt ki pályázatot fiataloknak kreatív, újrahasznosított művek készítésére. A Bartók Béla Boulevard és az IKEA közös pályázata felületbe illesztett újrahasznosított papírokból várja a kreatív alkotásokat fiataloktól, melyeket Kormos Mercedes továbbít a szakmai zsűri felé. A művek témája „a TÉR”- a saját tér, élettér, közösségi tér. A kiállítás megnyitója a Gellért téren lesz április 24-én este, öt alkotást pedig a rendezvény után az IKEA-ban állítanak majd ki.

Az eseményhez kapcsolódó harmadik pályázat célja, hogy a kreatív és a kerékpározás iránt elkötelezett alkotók számára lehetőséget adjon, hogy fantáziájuknak, igényeiknek és természetesen a funkciónak is megfelelő kerékpártárolót tervezzenek a Bartók Béla út Gárdonyi tér és Gellért tér közé eső szakaszának üzletei, valamint a Kosztolányi Dezső téri Tranzit Art Café elé. A tervek bemutatására szintén a rendezvényen kerül sor, miután a Magyar Kerékpárosklubbal együttműködve szakmai zsűri bírálta el őket.

A Gárdonyi téren és a Gellért téren a tervek szerint több koncertet is meghallgathatna a közönség. A felkért művészek között szerepel Stubnya Béla és társulata, Ágoston Béla és zenekara és Flusznik Elemér, valamint „Bélaműhely” címmel interaktív programot szerveznek a gyerekeknek, ahol hét zenész ismerteti meg a kicsiket a különböző hangszerekkel.

Az április 25-i I Bike Budapest óriási bringás felvonulás után pedig a Tranzit Art Café várja a városi kerékpárososokat egy bringás divatbemutatóra, ahol MAKAIBETTI egyedi tervezésű bringás ruhái lesznek láthatóak a kifutón.

Az év során az egyesület további kulturális események megszervezését is tervezi több alkalommal, nyáron és ősszel is.

További info az ELEVEN Design Hétvége facebook oldalán – like! Kult 11 facebook – like!

Egy gondolat “TAVASZI ZSONGÁS A BARTÓK BÉLA BOULEVARDON” bejegyzéshez

    […] pályaművek a helyszínen is megtekinthetőek lesznek április 24-25-én, a Bartók Béla úti ELEVEN Tavasz rendezvényen. A pályázat együttműködő partnere a Budapest Közlekedési Központ fontosnak […]

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s